Staand, zittend, hangend of hurkend plassen? Wat is het beste?

We krijgen vaak vragen zoals “kan ik beter nou staand of zittend plassen?” of “is boven een toilet hangen slecht voor je blaas?”. Het is logisch dat deze vragen gesteld worden. Er is veel onduidelijkheid over wat beter is voor je gezondheid: staand, zittend, hurkend of hangend boven een toilet plassen.

De beste plashouding is verschillend voor mannen en vrouwen. Onderstaand staan de 4 meest voorkomende plashoudingen beschreven. En welke methode het beste is voor vrouwen en mannen.

Zittend plassen

Vrouwen
Zittend plassen is een goede plasmethode voor vrouwen. Door zittend te plassen kunnen de bekkenbodemspieren optimaal ontspannen. Hierdoor kan men de blaas goed legen. Het is van belang dat de blaas goed geleegd wordt. Wanneer er urine achterblijft in de blaas kan dit een infectie veroorzaken. Tevens kan de urine terugstromen naar de nieren waardoor deze kunnen beschadigen.

Mannen
Zittend plassen is ook een prima plasmethode voor mannen. Wat veel mensen niet weten is dat mannen ook bekkenbodemspieren hebben. Ook mannen kunnen door te zitten op het toilet deze spieren goed ontspannen en de blaas optimaal legen.

Staand plassen

Vrouwen
Staand plassen is ook een goede plasmethode voor dames. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die staand plassen hun blaas net zo goed legen als wanneer zij zittend plassen. In veel Afrikaanse landen wordt door vrouwen alleen staand geplast en is dit de reguliere methode.

Mannen
Mannen doen het al eeuwen: staand plassen. Het is voor mannen een prima plasmethode. Echter wanneer een man problemen ervaart met het ontspannen van de bekkenbodemspieren kan deze beter zittend plassen i.p.v. staand.

Boven het toilet hangen

Vrouwen
Hangend boven een toilet is de slechtste manier om te plassen voor vrouwen. Deze manier wordt vaak toegepast door vrouwen bij openbare of vieze toiletten. Het nadeel van boven een toilet hangen is dat veel spieren aangespannen zijn. De blaas wordt hierdoor niet goed geleegd. Daarnaast moet er meer druk op de blaas zetten worden om te kunnen plassen. Vaak gaat het plassen op deze manier met onderbrekingen. Dit kan blaasontsteking of een geprikkelde blaas als gevolg hebben.

Mannen
Deze manier van plassen wordt niet of nauwelijks toegepast door mannen. Er is hierdoor weinig bekend over of het goed of slecht is voor de gezondheid van mannen.

Hurken

Vrouwen
Hurkend plassen wordt door veel vrouwen toegepast wanneer zij in de natuur plassen. Deze manier van plassen is beter dan boven een toilet hangen. Omdat deze manier zorgt dat de bekkenbodemspier beter ontspannen is dan wanneer dames boven het toilet hangen. Maar deze spier blijft ietwat aangespannen, waardoor zittend of staand plassen de voorkeur verdienen.

Mannen
In diverse landen in het Midden-Oosten en Azië wordt er door mannen hurkend geplast. Deze methode wordt door westerse mannen nauwelijks toegepast. Hurkend plassen wordt in het Midden-Oosten en Azië vaak gedaan omdat men dit comfortabeler en/of hygiënischer vindt. Door hurkend te plassen is er namelijk minder kans op spetteren en knoeien. Er is weinig bekend over deze plashouding en of deze goed of slecht is voor de gezondheid van mannen.

Lees hier een review over de UIXI.
 

Bronnen:
Women urinate in the standing position do not increase post‐void residual urine volumes
Is zittend plassen beter dan staand?
Is Squatting When Urinating Bad for Women?
Wikipedia – urineren