De Beste Plashouding: Staand, Zittend, Hangend of Hurkend?

Veelgestelde vragen zoals “Is het beter om staand of zittend te plassen?” of “Is boven een toilet hangen slecht voor je blaas?” komen vaak voor. Er bestaat veel onduidelijkheid over de gezondste plashouding: staand, zittend, hurkend of hangend boven een toilet. Hieronder bespreken we de vier meest voorkomende plashoudingen en wat het beste is voor zowel vrouwen als mannen.

Zittend Plassen

  • ♀ Vrouwen: Zittend plassen is de aanbevolen plashouding voor vrouwen. Het stelt de bekkenbodemspieren in staat optimaal te ontspannen, wat essentieel is voor het volledig legen van de blaas. Een niet volledig geleegde blaas kan leiden tot infecties (bron: nu.nl).
  • ♂ Mannen: Voor mannen is zittend plassen ook gunstig. Het stelt hen in staat hun bekkenbodemspieren te ontspannen, wat helpt bij het volledig legen van de blaas. Dit kan vooral nuttig zijn voor mannen met plasklachten, omdat uit urodynamisch onderzoek blijkt dat zittend plassen leidt tot een krachtigere straal en een betere leging van de blaas, hoewel de verschillen klein zijn

Staand Plassen

  • ♀ Vrouwen: Met de Liberpee kunnen vrouwen nu gemakkelijk en hygiënisch staand plassen. Onderzoek toont aan dat vrouwen hun blaas net zo effectief kunnen legen als zittend (bron: Wiley Online Library). In veel culturen is staand plassen zelfs de norm.
  • ♂ Mannen: Traditioneel plassen mannen staand, wat een prima methode blijft. Echter, bij problemen met het ontspannen van bekkenbodemspieren kan zittend plassen beter zijn.

Boven het Toilet Hangen

  • ♀ Vrouwen: Hangend boven een toilet plassen is de slechtste methode voor vrouwen. Het leidt vaak tot een gedeeltelijk geleegde blaas en kan blaasontsteking of een geprikkelde blaas veroorzaken.
  • ♂ Mannen: Deze methode wordt zelden door mannen gebruikt en er is weinig bekend over de impact op de gezondheid.

Hurken

  • ♀ Vrouwen: Hurkend plassen is een betere optie dan hangend, vooral in de natuur. Echter, zittend of staand plassen geniet de voorkeur voor een optimale ontspanning van de bekkenbodemspieren (bron: EmpowHer).
  • ♂ Mannen: In sommige culturen plassen mannen hurkend, wat als comfortabeler of hygiënischer wordt beschouwd. Er is echter weinig bekend over de gezondheidseffecten van deze houding bij mannen.

Conslusie

De Liberpee biedt een hygiënische oplossing voor vrouwen om staand te plassen. Dit kan handig zijn in situaties waar zitten of hurken niet mogelijk of wenselijk is. Het is echter belangrijk om te onthouden dat voor zowel mannen als vrouwen, het belangrijkste is om de bekkenbodemspieren te ontspannen zodat je de blaas volledig kan legen.

Lees hier meer over de voordelen van de Liberpee.

Bronnen: