Vrouwen plassen thuis
Vandaag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Speciaal daarvoor zijn wij in de geschiedenis gedoken van het gevecht voor publieke toiletten door vrouwen. Een dagje winkelen of een stad bezoeken levert al snel plas-stress op… Waarom zijn er zo weinig publieke wc’s voor vrouwen?
Toiletgebruik is een publiek debat
Toiletgebruik is een publiek debat. Dit zegt ook Harvey Molotch (professor in Sociologie aan de New York University) in een artikel over de Amerikaanse revolutie van publieke toiletten. De overheid bepaalt wie op welke locatie naar de wc mag en onder welke condities. Op urinoirs kunnen vrouwen niet plassen, en mannen niet poepen. Publieke toiletten bepalen de norm. Mannen en vrouwen moeten apart naar het toilet en door het debat rondom genderneutraliteit wordt het allemaal nog lastiger.
Vrouwen waren thuis
Publieke toiletten werden geplaatst ten tijde van de industriële revolutie. Vrouwenrechten waren in die tijd nog zeer beperkt en vrouwen mochten nog niet werken of studeren. De publieke ruimtes waren voor mannen, vrouwen werden geacht thuis te blijven. Over een publiek toilet voor vrouwen werd dan ook niet gesproken. Vanaf het moment dat vrouwen vochten voor gelijke rechten kwam dit probleem naar boven.
Urine-gordel
In deze tijd werd er gepraat over de “the urinary leash”, de urine-gordel. De “urinary leash” zorgde ervoor dat vrouwen maar een beperkte tijd het huis uit konden. Want was er hoge nood, dan moesten vrouwen naar huis om hun behoefte te doen. Publieke ruimtes waren voorheen strikt gescheiden voor mannen en vrouwen. Er waren wel openbare toiletten voor mannen beschikbaar, maar voor vrouwen niet. Voor hen moest dus een nieuwe ruimte worden gecreëerd. Het probleem hierbij was ruimte én geld.
Dolle mina’s
Ook in Nederland vochten vrouwen voor dit probleem. Al in de jaren ’70 vroegen de Dolle Mina’s om meer publieke ruimtes voor vrouwen. Het waren taboedoorbrekende vrouwen die het gebrek aan publieke toiletten voor vrouwen op de kaart zetten. Als protest werden urinoirs van mannen bezet en afgezet met een roze lint. Ook vroegen ze om aandacht door een grote piemel-wc op De Dam in Amsterdam neer te zetten.
Tot aan vandaag de dag wordt gevraagd om meer publieke toiletten voor vrouwen. In 2013 vroegen de Dolle Mina’s nog om meer toiletten in de sprinters. In 2014 was er maar één openbaar toilet voor vrouwen in Amsterdam te vinden. Nog in 2018 werd opgeroepen tot meer openbare toiletten door de organisatie Hoge Nood. Volgens CSN hebben 3,5 miljoen Nederlanders plasklachten. Twintig procent hiervan durft de deur niet uit zonder de zekerheid van de aanwezigheid van een publiek toilet.
Wildplassen en vrouwen
Een gelijk aantal publieke toiletten is belangrijk voor gelijke rechten. Meerdere vrouwen hebben aandacht proberen te vragen door een rechtszaak aan te spannen tegen de boete voor wildplassen. In een van deze uitspraken zei een rechter zelfs dat vrouwen niet zoveel wildplassen als mannen. Een gelijk aantal openbare toiletten voor vrouwen en mannen zou dan ook niet verplicht hoeven te worden.
Niet meer hangen boven wc’s
Betalen of ophouden; wat dat betreft lijkt er niet veel zijn te veranderd. Het is dan ook ons doel om dit probleem aan te pakken. Op Internationale Vrouwendag vragen wij hier nét een beetje extra aandacht voor. Niet meer hangen boven vieze wc’s, niet meer betalen voor een plasje, maar met onze eigen plastuit boven het urinoir!
Niet omdat we hier de rechter gelijk in geven, wel omdat het voor ons een oplossing kan bieden totdat er eindelijk genoeg publieke toiletten voor ons geplaatst worden. We laten de gordel thuis!
mannen mogen gratis plassen
in zo’n prachtig steen gebouw
maar de vrouw moet geld verbrassen
die zit altijd in het nauw
Salomon Cohen 1970
Lees hier een review over de UIXI.
Bronnen:
https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2016/06/28/the-messy-political-history-of-where-we-pee/?noredirect=on&utm_term=.8e5b9af799e2
https:/www.geelvinck.nl/dolle-mina-geen-museumstuk
https://atria.nl/nieuws-publicaties/feminisme/feminisme-20e-eeuw/openbaar-plasrecht-voor-vrouwen/
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/4422566/openbare-toiletten-toiletbeleid-continentie-stichting-nederland
https://www.rtlnieuws.nl/nederland/artikel/3238261/te-weinig-openbare-damestoiletten-het-vooral-een-geldkwestie